Malaga resetips

En snabb guide för att förstå Spaniens speciella tider

När du besöker Spanien, kommer du att märka att tiden fungerar annorlunda här som om vi inte var synkroniserade med resten av mänskligheten. Nåväl, vi är faktiskt.

Om du inte gör dina läxor innan du reser kan du snabbt hitta dig i en helt annan tidszon, ständigt titta ner på klockan för att se om något är fel. Du kan sluta äta lunch klockan 13:00 och middag klockan 19:00 i helt tomma restauranger, försök att göra lite shopping bara för att hitta alla butiker stängda.

Du kommer snart inse att du alltid är två timmar från det normala schema du är van vid. Välkommen till Spanien!

Lite historia

För det första ligger vårt land i fel tidzon. Vi är geografiskt så långt väst att vi ska dela tidszon med London eller Lissabon (Greenwich Mean Time) när vi för närvarande är på Central European Time, dela med Budapest, som ligger över 2500 km öster om Madrid!

Denna odditet går tillbaka till 1940-talet när diktatorn Franco bestämde sig för att flytta klockorna en timme framåt för att vara i linje med nazistiska Tyskland. Eftersom vi spanjorer är fasta i våra vägar och haft andra saker att oroa sig över som ett större inbördeskrig, ändrade vi aldrig våra gamla vanor så att vår klockan 13:00 sköts helt enkelt fram till 14:00 i takt med tidszonens förändring och Samma sak gäller för vår middagstid.

Denna förändring, som endast gjordes för strategisk bekvämlighet, återställdes aldrig efter kriget så i huvudsak, vår officiella tid sammanfaller inte med soltiden.

Vidare måste de flesta män, som är de främsta leverantörerna, arbeta i flera arbetstillfällen, en på morgonen och en andra på eftermiddagen / kvällen under de tuffa tiderna. Och självklart väntade familjen tills pappa kom hem för att äta middag, som ofta inte var före 21:00.

För att komplicera ärendet kan det bli väldigt varmt på denna del av kontinenten, därför är det inte praktiskt eller hälsosamt att arbeta under dagens hetaste timmar, alltså denna långa paus från 14:00 till 17:00.

En typisk spanjordag

Från tabellen nedan kan du tydligt se det två timmar långa skiftet i alla aspekter av det spanska livet jämfört med våra europeiska motsvarigheter:

Från en sen frukost efter en kort natt börjar vi väsentligen på fel fot och allt går nedförsbacke från den tiden framåt. Eftersom vi inte äter lunch till sent, brukar vi ha en andra frukost mitt på morgonen och ett eftermiddagsmat att hålla oss över till middag. Klockan 17:00 tvingar vi oss tillbaka in i arbetsspåret fram till 20:00 eller 21:00; Det betyder att vi inte börjar titta på vår favoritserie eller film till 22:30, vilket slutar inte förrän midnatt eller senare.

Sedan tillbaka till den onda cykeln. Så om någon är synkroniserad, oroa dig inte, det är du inte!

Lunch, middag och allt däremellan

Lunch i Spanien äger normalt rum mellan 14:30 och 15:30 och middag mellan 21:00 och 22:00 på vardagar men ofta senare under helgerna. Bli inte förvånad om du går på kaféer och matställen klockan 22:30 och hitta dem fyllda med familjer och småbarn som bara har satt sig för att äta.

Det är inte ovanligt att heller inte se en spansk familj som avslutar en sen lunch på en helg samtidigt som en brittisk familj anländer till sin tidiga middag, alla tittar på varandra som om de är ute av stället!

På sommaren blir det ännu mer förvärrat när familjer utnyttjar de långa dagarna att stanna på stranden fram till 21:00 när solen går ner och gör en jämn senare middag.

Kontorstid

Vår egen livsstil påverkar alla aspekter av livet, inklusive öppettider som delar arbetsdagen i två. Med en mycket långmiddagbrytning, missförstås ofta som en ”siesta” eller en tupplurstid (som låter bra i teorin men i realiteten är inte praktisk) är det svårt att vara produktiv under så många timmar.
Siffrorna talar för sig själva: nästan hälften av landet är fortfarande på jobbet före 18:00 och 10% arbetar fortfarande över 21:00.

Men vi spanjorer hittar alltid sätt att arbeta runt systemet, det är i vårt DNA. Detta kan vara ganska frustrerande men när du går in på ett administrativt kontor kl 09:30 och hälften av personalen har ”gått ut till frukost” när kontoret bokstavligen bara öppnade en halvtimme innan! Den timmen slösas bort på en andra frukost skulle säkert kunna spenderas bättre hemma en timme tidigare.

Negativa effekter

De nuvarande affärspraxisna visar att vi spanjorer har negativa hälso- och ekonomiska effekter på grund av denna föråldrade tradition. I jämförelse med övriga Europa sover vi i genomsnitt en timme mindre och arbetar längre timmar vilket naturligtvis har en direkt inverkan på vår hälsa, produktivitet, sociala och familjeliv. Kort sagt lever vi i ett permanent tillstånd av jetlag.

Tillbaka till framtiden

När de blir frågade skulle de flesta spanjorer faktiskt föredra att byta till ett mer standard europeiskt ”9 till 5” -format. Varje år läggs många förslag på bordet för att antingen ignorera sommartid eller ändra Spaniens klockor tillbaka till sin naturliga GMT-timme.

Men det är lättare att byta klockan än människors vanor så det ser inte ut som att något kommer att förändras när som helst snart. När du besöker vårt land, föreslår vi att du håller detta i åtanke för att undvika att känna så strålkastat som vi gör!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *